Bedford Link Bell Farm

Bedford Link Bell Farm, Bedford

Client

Graftongate

Location

Bedford

Value

Confidential

Size

40 acre

Specialism

Sustainability

Bedford Link represents a pioneering venture—a 40-acre logistics park located at Bell Farm, Bedford.

This expansive project incorporates distribution warehousing spanning from 30,000 ft² to 100,000 ft², with a pronounced focus on sustainability and well-being.

Distinguished as an industry trailblazer, Bedford Link surpasses conventional logistics parks by placing paramount importance on environmental responsibility and elevating the physical and mental well-being of its occupants.

Get In Touch
The Brief

Bedford Link sets a new industry standard by prioritising sustainability and well-being.

The goal is to achieve net-zero carbon buildings through seamless integration of renewable technologies, fostering a work environment with advanced features like environmental controls, increased glazing, welfare areas, access to parkland, and a cycle network. Engineered to the highest standards, the park showcases a highly engineered building envelope and Low and Zero Carbon (LZC) technologies.

This approach not only meets operational needs but positions the park as a model for responsible development. Currently in its final phases, the project emphasises comprehensive logistics solutions with ongoing construction of units measuring 165,000 sq ft and 348,000 sq ft, aligning with environmental consciousness and occupant well-being.

About esc

The Outcome

Bedford Link has successfully realised its vision as a sustainability-driven logistics park that prioritises the well-being of its occupants.

The incorporation of high-tech environmental controls, increased glazing, and dedicated welfare areas has created a work environment that promotes both physical and mental health.

The seamless integration of renewable technologies and a fully integrated cycle network further solidify Bedford Link’s reputation as a pioneering model in the industry.

The highly engineered building envelope and the use of LZC technologies contribute to the development’s sustainability, aligning with contemporary environmental standards. As the final phases, comprising substantial units of 165,000 sq ft and 348,000 sq ft, are in the process of construction, Bedford Link remains at the forefront of logistics park development, setting a benchmark for responsible and innovative projects in the logistics and warehousing sector.

The project, undertaken for Graftongate, showcases excellence in planning and execution, adhering to ACE Schedule of Services Performance Duties and covering RIBA stages A to L.

Get In Touch

The Hut Group

The Hut Group, Manchester

Client

Stoford

Location

Manchester

Value

£150m approx.

Size

11.6 acres

Specialism

MEP Design

The Hut Group (THG), a global leader in online beauty and wellbeing, undertook a revolutionary project in Manchester, signalling a significant milestone in the company’s expansion strategy.

This visionary undertaking was not merely a construction project but a strategic move, underscoring THG’s commitment to innovation and growth.

Spanning an impressive 11.6 acres at the iconic ICON location near Manchester Airport, the project was more than bricks and mortar; it was a bold statement of THG’s intent to redefine industry standards.

Get In Touch
The Brief

The £150 million project addressed THG’s growth by incorporating logistics and content creation facilities (168,000 ft²) and four floors of office space (104,000 ft²).

The design included a stand-alone multi-storey car park with 300 spaces over six floors and 470 ground floor spaces. The development prioritised sustainability with an engineered building envelope, targeting BREEAM Excellent certification and an ‘B’ EPC rating. Operative temperature controls were integrated for optimal working conditions.

With completion expected in July 2020, the project aimed to create 2,000 new roles, supporting THG’s expansion. Future plans included establishing a global headquarters at the airport, adding 280,000 ft² in the first phase and envisioning three additional phases to accommodate up to 10,000 employees, positioning it as a major bespoke office development outside of London.

About esc

The Hut Group - esc
The Outcome

The successful completion of the ICON development at Manchester Airport marked a significant achievement for THG.

The facility seamlessly integrated state-of-the-art logistics and content creation capabilities with modern office spaces, fostering a dynamic work environment.

The engineered building envelope, BREEAM Excellent certification, and ‘B’ EPC rating demonstrated THG’s dedication to sustainable and environmentally responsible business practices.

Beyond the tangible infrastructure, the project had a far-reaching impact on the local economy. The creation of approximately 2,000 new roles within THG’s workforce injected vitality into the job market and positioned THG as a key contributor to Manchester’s economic growth.

Moreover, the ICON development served as a prelude to THG’s future plans, with the establishment of a global headquarters at the airport, further solidifying their commitment to long-term growth and innovation. This landmark project not only elevated THG’s presence in the beauty and wellbeing industry but also set a benchmark for large-scale, sustainable, and technologically advanced developments in the region.

Get In Touch

London Electric Vehicle Company

London Electric Vehicle Company, London

Client

London Taxi Company

Location

London

Value

£50m+

Size

550,000ft²

Specialism

MEP & Sustainability

London Taxi Company’s New HQ: A Milestone in Electric Vehicle Market Investment

London Electric Vehicle Company’s (LEVC) new manufacturing and office headquarters, a significant investment in the electric vehicle market by parent company Geely, stands as a testament to ESC’s expertise in delivering innovative and sustainable mechanical and electrical (M&E) solutions. This purpose-built facility, spanning 550,000ft², serves as a dynamic hub for over 600 office and assembly line staff.

Get In Touch
The Brief

ESC played a pivotal role in the project, responsible for the comprehensive design of both base building services and assembly line-specific systems.

The scope included power distribution, gas, water, and compressed air systems for the main assembly line, which incorporates paint booths, inspection areas, warehousing, and vehicle test cells. The project demanded meticulous attention to energy consumption, environmental controls, and the overall well-being of assembly line workers.

About esc

Design and Construction:

The engineered building envelope, a cornerstone of ESC’s design, played a crucial role in optimising thermal performance.

Specialist M&E systems, including VRF heat pump systems and central heat recovery fresh air systems, were strategically implemented throughout office areas.

In production zones, ESC introduced induction heating systems, industrial displacement systems, and ventilation systems for various chemical processes.

Energy Audit and Improvements

Two years after the base build completion, ESC undertook an extensive energy audit, showcasing their commitment to continuous improvement.

The audit involved on-site surveys, interrogation of Building Management Systems, and a thorough data collection operation. Analysing energy and water consumption figures provided a detailed understanding of energy use across the facility.

ESC referenced this data against industry benchmarks and design forecasts, identifying efficiency waypoints for existing systems. The findings were presented through clear graphs, schedules, and charts, offering a comprehensive breakdown of energy consumption. ESC went further by providing valuable advice on reasons for benchmarked energy use, accompanied by guidance on potential measures for reduction and their associated consequences.

Get In Touch
The Outcome

The LEVC headquarters, valued at over £50 million, achieved outstanding results with an ‘A’ Energy Performance Certificate rating and a BREEAM Excellent rating.

The state-of-the-art facility is a testament to ESC’s commitment to sustainability, engineering excellence, and client satisfaction.

At the core of London Electric Vehicle Company’s innovative headquarters is a meticulously designed fusion of engineering excellence and sustainable solutions. ESC’s commitment is evident in the optimized thermal performance ensured by the engineered building envelope. The integration of heat recovery ventilation and specialised mechanical and electrical (M&E) systems, including VRF heat pumps and central heat recovery fresh air systems, showcases ESC’s dedication to energy efficiency. This £50 million+ project exemplifies ESC’s pledge to delivering cutting-edge solutions prioritizing environmental sustainability and operational excellence.

All Images credited to Holophane

About esc

Stannah

Stannah, Andover

Client

Stoford/Stannah

Location

Andover

Value

Confidential

Size

90,000 ft²

Specialism

MEP Design/ Sustainability

In collaboration with Stoford’s design team, we had the pleasure of contributing to the construction of a bespoke facility for Stannah, the leading stairlift manufacturer, in Andover.

Spanning an expansive 90,000 ft², this cutting-edge facility was purposefully designed to cater to the specific and growing production requirements of Stannah.

Our involvement extended beyond conventional construction, delving into a realm of customised design that prioritised operational efficiency while meticulously incorporating sustainable principles.

Get In Touch
The Brief

Stannah’s new facility is a testament to their commitment to sustainability, featuring a range of environmentally conscious features.

The building integrates 24,300 ft² of photovoltaic panels, poised to reduce approximately 206 tonnes of CO2 emissions annually when compared to conventional grid electricity. It goes beyond energy efficiency, with the capacity to collect 10,000 litres of rainwater. Notably, the facility has achieved a BREEAM rating of ‘Very Good’ and an exceptional EPC rating of A+, highlighting its commitment to sustainable building practices.

The sustainability initiatives extend beyond energy considerations, encompassing LED lighting and the incorporation of air source heat pumps. These features not only contribute to the reduction of environmental impact but also enhance the overall efficiency and environmental performance of the facility.

Plans for the second phase of expansion have been set in motion, with a proposal for an additional 136,100 ft² of space to accommodate manufacturing, warehousing, and office facilities. The submission for planning permission in November 2023 marks the next step in Stannah’s commitment to growth and sustainability.

About esc

The Outcome

The Stannah facility in Andover stands as a beacon of sustainable construction and design, reflecting the fusion of cutting-edge technology and environmental responsibility.

The inclusion of photovoltaic panels, rainwater harvesting, LED lighting, and air source heat pumps showcases Stannah’s dedication to reducing its ecological footprint.

The achievement of a BREEAM ‘Very Good’ rating and an EPC rating of A+ attests to the facility’s high environmental standards. As Stoford and Stannah continue their commitment to excellence, the expansion plans for an additional 136,100 ft² signal not just growth but a continued dedication to sustainable practices in manufacturing, warehousing, and office spaces.

With a confidential project value, Stoford/Stannah’s collaboration has set a precedent for sustainable construction, and our Performance & Detailed Design Duties – Cat C Design has played a pivotal role in ensuring the realization of a facility that aligns with both environmental and operational objectives.

Get In Touch
  • We’ve instructed ESC on an array of projects and always appreciate the help and guidance provided by the team there. They are responsive, pro-active, technically proficient and dedicated to ensuring our projects are delivered promptly, sustainably and within budget.

    Paul Gillott – Project and Development Manager – Calthorpe Estates

  • E.ON Headquarters

    E.ON Headquarters, Nottingham

    Axis 9

    Axis 9, Bicester

    Client

    Albion Land

    Location

    Bicester

    Value

    £6m

    Size

    284,200 sq ft combined

    Axis J9 in Bicester stands as a prominent distribution and manufacturing park, consisting of three plots with distinctive industrial units.

    The development encompasses the design and construction of a single industrial unit (Plot 1A, approx. 126,000 ft²), three buildings subdivided into seven units (Plot 2, approx. 150,000 ft²), and a single industrial unit subdivided into two units (Plot 3, approx. 82,000 ft²).

    Envisioned over three phases, totalling 500,000 ft², Axis J9 is anticipated to accommodate up to 1,200 jobs, establishing itself as a significant economic contributor to the region.

    Get In Touch
    The Brief

    Axis J9’s commitment to excellence is evident in the meticulous design and construction of its industrial units. Each unit, crafted to the highest standards, features distinctive entrance lobbies with double-height glazing and brise soleil.

    The interiors are thoughtfully designed with suspended ceilings incorporating recessed lighting adhering to CIBSE LG7 standards in office spaces, comfort cooling, and provisions for vehicle charging points. The overarching goal is to create a modern and efficient workspace that not only meets operational needs but also prioritizes a conducive environment for the workforce.

    Key sustainability features include roof-mounted PV panels, setting the stage for carbon-zero building specifications. The commitment to environmental responsibility is underscored by achieving ‘A’ rated Energy Performance Certificates (EPCs) and a BREEAM Very Good certification. With a project value of £6 million, Axis J9 is executed for Albion Land, adhering to ACE Schedule of Services Performance Duties across RIBA stages A to L.

    About esc

    The Outcome

    Axis J9 has successfully materialised its vision, presenting a state-of-the-art distribution and manufacturing park with three distinct plots. The development’s focus on sustainable practices is evident through the incorporation of roof-mounted PV panels, achieving carbon-zero specifications and exemplary ‘A’ rated EPCs.

    The BREEAM Very Good certification underscores the commitment to environmental standards and responsible development practices.

    The meticulous design of each unit, with attention to architectural details and modern amenities, ensures a workspace that not only meets industry standards but also enhances the working experience. The development’s completion over three phases, totaling 500,000 ft², positions Axis J9 as a significant contributor to job creation, fostering economic growth in the Bicester region.

    Albion Land’s commitment to excellence and sustainability, coupled with adherence to ACE Schedule of Services Performance Duties, showcases Axis J9 as a benchmark project in the realm of industrial development.

    Get In Touch

    The Range

    The Range, Avonmouth

    Client

    Superstores International Ltd

    Location

    Avonmouth

    Value

    £50m approx.

    Size

    1.2m SQFT

    Specialism

    MEP Design

    The purpose-built regional distribution hub for The Range, a leading home retail brand, stands as one of the largest single buildings in the West Country.

    With a sprawling 1.2 million square feet of space, this facility plays a crucial role in supporting the distribution needs of approximately 170 Range stores across the UK.

    The project not only created over 1,000 new jobs within the warehouse and distribution center but also incorporated advanced technologies and sustainable features to ensure operational efficiency and environmental responsibility.

    Get in touch
    The Brief

    ESC was entrusted with the responsibility of delivering this ambitious project.

    Our team undertook the design, construction, and implementation of the massive distribution hub. The primary objectives were to create a highly functional space to support efficient product distribution, incorporate state-of-the-art technologies for safety and efficiency, and achieve an outstanding Energy Performance Certificate (EPC) rating. Additionally, we aimed to provide a conducive work environment with all necessary staff facilities.

    About esc

    The Outcome

    The successful completion of the project yielded several notable outcomes.

    The Range’s regional distribution hub became a cornerstone of their supply chain, supporting the seamless distribution of products to their extensive network of stores across the UK.

    The creation of over 1,000 new jobs within the warehouse and distribution center significantly contributed to the local economy. The integration of advanced technologies, including gas leak detection systems, main roof water drainage systems, air conditioning, energy management systems, and state-of-the-art sprinklers, ensured a safe and efficient operation.

    The highly engineered building envelope provided durability and insulation, safeguarding the stored goods. Moreover, the distribution hub achieved an impressive EPC rating of ‘A,’ reflecting its commitment to energy efficiency and sustainability.

    Get in touch
  • We’ve instructed ESC on an array of projects and always appreciate the help and guidance provided by the team there. They are responsive, pro-active, technically proficient and dedicated to ensuring our projects are delivered promptly, sustainably and within budget.

    Paul Gillott – Project and Development Manager – Calthorpe Estates